Verblijfskosten in België: fiscaal aftrekbaar bedrag opgetrokken

Terug naar het overzicht

03 oktober 2023

Verbli­jf­skosten in Bel­gië: fis­caal aftrek­baar bedrag opgetrokken

Als een werkne­mer kosten mak­en in opdracht van, of ten voordele van zijn werkgev­er, dan zal de werkgev­er die kosten in principe terug­be­tal­en. Dergelijke betalin­gen zijn kosten eigen aan de werkgev­er’. Ze zijn niet belast­baar in hoofde van de werkne­mer en zijn gewoon aftrek­baar in hoofde van de werkgev­er. In principe moet de werkne­mer de echtheid en het bedrag van de uit­gave bewi­jzen, maar er bestaan uit­zon­derin­gen, zoals voor verblijfskosten.

Kosten eigen aan de werkgever

Als een werkne­mer kosten voorschi­et voor zijn werkgev­er, dan zal de fis­cus de terug­be­tal­ing ervan niet beschouwen als een vorm van loon. De werkgev­er die dergelijke kosten terug betaalt, moet in staat zijn om aan te tonen dat de ver­goed­ing kosten betre­ft die eigen zijn aan hem als werkgev­er en dat die kosten ook echt wer­den gedra­gen: de werkne­mer moet een betal­ings­be­wi­js voor­leggen aan de werkgever. 

Betaalt de werkgev­er kosten terug die niet gemaakt zijn of betaalt hij méér dan de werke­lijke uit­gave, dan wordt de ver­goed­ing wel degelijk als loon beschouwd en zijn er belastin­gen op verschuldigd. 

For­faitair

Om te ver­mi­j­den dat de bewi­jsvo­er­ing tot admin­is­tratieve over­last zou lei­den, wor­den er zow­el inza­ke belastin­gen, als inza­ke sociale zek­er­heid, for­faitaire bedra­gen aan­vaard. Het grote voordeel van een for­fait is dat niet meer moet aange­toond wor­den dat de ver­goed­ing overeenkomt met de uit­gave.
Er zijn tal van voor­beelden van for­faitaire ver­goedin­gen. Denken we maar aan de ver­goedin­gen voor de car­wash, par­keer- en tol­gelden, de kan­toorkosten thuis, de rep­re­sen­tatiekosten Over dergelijke ver­goedin­gen wor­den meestal rul­ings afgesloten. 

Andere ver­goedin­gen, zoals de verbli­jf­skosten, wor­den door de fis­cus via een cir­cu­laire gecommuniceerd. 

Op fis­caal vlak

Zo pub­liceerde de fis­cus mid­den sep­tem­ber 2022 een cir­cu­laire met een aan­pass­ing van de for­faits voor de verbli­jf­skosten voor de peri­ode vanaf 1 sep­tem­ber 2022. De vorige aan­pass­ing dateert van 1 juni 2022.

De nieuwe bedra­gen zijn sinds 1 sep­tem­ber 2022:

dagelijkse for­faitaire ver­goed­ing (ook bek­end als maalti­jd­kosten’): 19,22 euro per dag (tegen 18,84 euro/​dag op 1 juni 2022);

maan­delijkse for­faitaire ver­goed­ing (max­i­maal 16 keer): 19,22 euro/​dag (tegen 18,84 euro/​dag op 1 juni 2022); en

aan­vul­lende dagver­goed­ing voor huisvest­ing (‘hotelkosten’): 144,16 euro/​nacht (tegen 141,33 euro/​nacht op 1 juni 2022).

Inza­ke sociale zekerheid

Opgelet! De for­faits’ zoals die door de fis­cus wor­den bepaald, staan los van de for­faits die van toepass­ing zijn inza­ke sociale zek­er­heid. Voor de hier­boven ver­melde verbli­jf­skosten beschouwt de RSZ-admin­is­tratie de ver­goed­ing niet als loon als ze niet hoger is dan: 

10 euro/​dag voor baankosten (wegens het feit dat er geen san­i­taire voorzienin­gen zijn); 

7 euro/​dag voor maalti­j­den; en 

35 euro/​dag indi­en het per­son­eel­slid moet overnachten.

Die bedra­gen wer­den al geruime tijd niet aangepast. Boven­di­en gelden deze for­faits alleen voor niet-seden­tair’ personeel.