Overstromingen: toleranties voor giften en btw

Terug naar het overzicht

15 september 2021

Over­stro­min­gen: tol­er­anties voor giften en btw

Uw gift is slechts ‘fis­caal aftrek­baar’ als een reeks voor­waar­den wordt nageleefd. In het kad­er van de over­stro­mingsramp die ons land trof op 14 juli 2021, voorzag de min­is­ter van Finan­ciën in enkele ver­soe­pelin­gen. Maar er zijn basis­regels die u in elk geval moet respecteren.

Giften

In eerste instantie moeten we erop wijzen dat giften in de per­so­n­en­be­last­ing al enkele jaren niet meer ‘aftrek­baar’ zijn. Ze geven tegen­wo­ordig recht op een belast­ingver­min­der­ing van 45 % van het werke­lijk gestorte, en op het attest ver­melde bedrag.
Voor giften gedaan in 2020 werd die belast­ingver­min­der­ing opgetrokken tot 60 % in het kad­er van de pan­demie, maar die ver­hoging is nu niet meer van toepassing.

Er geldt boven­di­en een beperk­ing: het totale bedrag van de giften waar­voor ver­min­der­ing wordt ver­leend, mag nooit meer bedra­gen dan:

ofwel 10 % van het totale net­to-inkomen (voor giften gedaan in 2020 bedraagt dit per­cent­age 20 %);

ofwel 392.200 euro.

In de ven­nootschaps­be­last­ing zijn de giften nog wel aftrek­baar. Er zijn echter ook daar grenzen:

de aftrek is er beperkt tot max­i­maal 5 % van de totale fis­cale winst voor aftrek van die giften en het absolute max­i­mum is 500.000 euro.

Aan wie doet u een gift?

Velen denken dat een gift aan een VZW automa­tisch in aan­merk­ing komt voor een belast­ingver­min­der­ing. Maar dat is hele­maal niet het geval. De begun­stigde moet een erk­ende instelling zijn.

De wet bevat zelf een aan­tal erken­nin­gen (bv. uni­ver­siteit­en en hogesc­holen, OCMW’s, het Rode Kruis, enz.). Een tweede reeks instellin­gen kri­jgt zijn erken­ning van de min­is­ter. De min­is­ter­iële lijst omvat zowat 2.500 instellin­gen. Natu­ur­punt en WWF zijn de bek­endere erk­ende instellin­gen, maar ook heel wat lokale instanties, zoals onthaalpun­ten voor dieren of netwerken voor pal­li­atieve zorg, wer­den erk­end en kun­nen u dus een fis­caal attest afleveren.

Ten slotte komen in de per­so­n­en­be­last­ing enkel giften in geld in aan­merk­ing. Er is wel een uit­zon­der­ing voor kunst­werken, maar die wordt zelden toegepast.

Spec­i­fiek voor de overstromingen

Als u in het kad­er van de over­stro­min­gen een gift doet aan het Bel­gis­che Rode Kruis of aan een OCMW, dan kan u die gift zeer zek­er fis­caal inbren­gen. Maar opgelet: giften die door de gemeen­ten wor­den ingeza­meld in naam van het gemeen­tebestu­ur (en dus niet in naam van het OCMW), geni­eten geen belastingvermindering.

Ook giften in geld aan gewest­elijke ram­p­en­fond­sen komen in principe niet in aan­merk­ing voor de ver­min­der­ing. Maar bij wijze van uit­zon­der­ing zal de admin­is­tratie ze toch aanvaarden.

Een ver­hoging van het per­cent­age van de belast­ingver­min­der­ing, zoals dat in 2020 het geval was, zit er niet in. Maar voor ven­nootschap­pen is wel voorzien dat het absolute max­i­mum van 500.000 euro voor 2021 één­ma­lig wordt opgetrokken naar 2,5 miljoen euro. Die ver­soe­pel­ing lijkt niet gebon­den aan enige voor­waarde omtrent de beste­d­ing: ook als de ven­nootschap een gift doet die niets te mak­en heeft met de over­stro­min­gen, geldt het hogere maximum.

Btw en heropbouw

Het ver­laagd btw-tarief voor ren­o­vatiew­erkza­amhe­den bedraagt 6% (in plaats van 21%). Er zijn echter wel enkele voor­waar­den, waaron­der de regel dat de won­ing oud­er moet zijn dan 10 jaar en dat het moet gaan om een ‘ren­o­vatie’, niet om een wederop­bouw. Con­creet: als de won­ing min­der dan 10 jaar oud was of als de won­ing volledig werd weggevaagd…, is de 6% niet mogelijk.

Er bestaat ook een ver­laagd btw-tarief van 6% voor gebouwen die door de bouwheer volledig wor­den ges­loopt en weer wor­den opge­bouwd. Maar een gedeel­telijke afbraak is niet vol­doende. Boven­di­en moet het gaan om een sloop, niet om een verni­etig­ing door een ramp.

De min­is­ter van Finan­ciën komt hier­aan tege­moet door het btw-tarief van 6 % voor sloop-met-wederop­bouw toch toe staan voor een wederop­bouw na de over­stro­min­gen “als de won­ing niet volledig werd ges­loopt door de bouwheer zelf, maar als gevolg van de over­stro­min­gen ern­stige en onher­stel­bare schade heeft opgelopen, waar­door de essen­tiële struc­turele ele­menten van het oude gebouw zijn aange­tast”. De andere voor­waar­den voor het ver­laagd btw-tarief voor sloop-met-wederop­bouw bli­jven gelden. Dat betekent onder meer dat de won­ing gedurende min­i­mum 5 jaar de enige en hoofdza­ke­lijk eigen won­ing moet zijn geweest en dat de bewoon­bare opper­vlak­te niet meer dan 200 m² mag bedragen.