Heeft uw aannemer schulden bij RSZ of fiscus?

Terug naar het overzicht

09 maart 2022

Heeft uw aan­nemer schulden bij RSZ of fiscus?

Onderne­min­gen en zelf­s­tandi­gen die een beroep doen op een aan­nemer voor bouww­erkza­amhe­den, moeten con­trol­eren of de betrokken aan­nemer geen schulden heeft bij de RSZ of fis­cus. Is dat wel het geval, dan is er een inhoud­ingsver­plicht­ing. Via de link https://​www​.check​in​houd​ingsplicht​.be kan u gemakke­lijk nagaan of zo’n inhoud­ing nodig is.

U en uw aannemer

U bent ver­plicht na te gaan of uw tegen­par­tij schulden heeft bij de RSZ of de fis­cus als u één van de vol­gende werkza­amhe­den laat uitvoeren:

werken in onroerende staat (met uit­zon­der­ing van bepaalde activiteit­en uit de land‑, tuin- en bosbouw)

de lev­er­ing van stortk­laar beton

bepaalde bewak­ings- of toezichts­di­en­sten (art. 30ter van de wet van 27 juni 1969 – Konin­klijk Besluit van 17 juli 2013), en

werken in de vleessector.

“U” bent in dat geval een onderne­m­ing of een zelf­s­tandi­ge. Par­ti­c­ulieren die werken lat­en uitvo­eren aan een onroerend goed dat enkel gebruikt wordt voor privé-doelein­den, hebben geen inhoudingsplicht.

Inhoud­ingsplicht

In feite gaat het om twee aparte regelin­gen Een­t­je voor de fis­cale schulden en een­t­je voor de RSZ-schulden. Stelt u vast dat uw aan­nemer schulden heeft bij de FOD Finan­ciën (en dat kun­nen zow­el fis­cale, als niet-fis­cale schulden zijn), dan moet u 15 % van het te betal­en fac­tu­urbedrag (exclusief btw) inhouden. U moet dat bedrag doorstorten aan de FOD Financiën.

Als er sociale schulden zijn, moet u zelfs 35% doorstorten aan de Rijks­di­enst voor Sociale Zekerheid.

Check uw inhoudingsplicht

Hoe weet u of uw aan­nemer schulden heeft? De FOD Finan­ciën en de Rijks­di­enst voor Sociale Zek­er­heid sloe­gen daar­voor de han­den in elka­ar. Op de web­site https://​www​.check​in​houd​ingsplicht​.be kan u aan de hand van het onderne­m­ingsnum­mer van de aan­nemer nagaan of er effec­tief schulden zijn.

Als er geen schulden zijn – u kri­jgt een groen schermp­je –, dan down­loadt u een attest van con­sul­tatie van inhoud­ingsplicht. De geldighei­ds­du­ur van dat attest is beperkt tot de datum die erop ver­meld staat (in principe is dat tot de laat­ste don­derdag van de maand).
Betaalt u de fac­tu­ur ten laat­ste op die datum, dan moet u niets inhouden. Zal u de fac­tu­ur pas lat­er betal­en, dan moet u de web­site opnieuw raadplegen.

Kri­jgt u echter een rood schermp­je op het fis­cale of het RSZ-luik, of op bei­de luiken, dan moet u inhouden. Zoals gezegd moet u in dat geval 35% van het fac­tu­urbedrag (excl. btw) doorstorten als er RSZ-schulden zijn. Zijn er schulden aan de FOD Finan­ciën, dan moet u 15% van het te betal­en bedrag (excl. btw) doorstorten.

Bij de fis­cale schulden moeten we nog een nuance aan­bren­gen : als u op de dag van raad­pleg­ing tóch wil betal­en, dan zijn er twee mogelijkheden:

Is het fac­tu­urbedrag klein­er dan 7.143 euro (exclusief btw), dan moet u 15% inhouden.

Is het fac­tu­urbedrag grot­er dan of gelijk aan 7.143 euro, dan kan de aan­nemer een attest met het bedrag van zijn schuld opvra­gen. Als u tij­dens de 20 dagen dat dit attest geldig is, betaalt, en het bedrag van de schuld op het attest is klein­er dan 15% van het te betal­en bedrag (exclusief btw), dan mag u de inhoud­ing beperken tot het bedrag dat voorkomt op het attest. Is het grot­er, dan moet u 15% inhouden.

Sanc­ties

Om u ‘aan te moedi­gen’ om deze inhoud­ingsplicht na te lev­en, zijn er ook sanc­ties, en die zijn best pit­tig. Als u de inhoud­ing niet doet, riskeert u:

een admin­is­tratieve geld­boete gelijk aan het dubbel van het bedrag dat had moeten wor­den inge­houden en doorgestort; 

hoofdelijke aansprake­lijkheid voor de betal­ing van de fis­cale en niet-fis­cale schulden van de aan­nemer tot 100% van het factuurbedrag.

Hoewel de inhoud­ingsver­plicht­ing voor de fis­cale en sociale schulden van de aan­nemer al lang bestaat, lijkt het toch nodig om te bli­jven waarschuwen voor de gevol­gen van een onvolledi­ge admin­is­tratie. Als u de aan­nemer met sociale en fis­cale schulden toch 100% betaald heeft, riskeert u een boete van twee keer 15% + 35% van het fac­tu­urbedrag. Boven­di­en loopt u het gevaar om nog eens op te draaien voor de schulden van de aan­nemer ten bedrage van 100% van de factuur.