Faillissement hervormd … voor een tijdje

Terug naar het overzicht

01 april 2021

Fail­lisse­ment her­vor­md voor een tijdje

Tot tweemaal toe besliste de regering om fail­lisse­menten te blokkeren via een zoge­naamd mora­to­ri­um. Schuldeis­ers kon­den hun vorder­ing niet ten gelde mak­en door de schulde­naar fail­li­et te lat­en verk­laren. Het tweede mora­to­ri­um eindigde op 31 jan­u­ari 2021. De regering heeft nu een wet klaar die de hele pro­ce­dure hervormt.

Gerechtelijke reor­gan­isatie versoepeld

Het mora­to­ri­um komt niet terug maar het wordt (tijdelijk) ver­van­gen door een ver­soe­pelde toe­gang tot de gerechtelijke reor­gan­isatie. Die ver­soe­pel­ing komt vooral tot uit­ing door een min­der strik­te procedure.

Een gerechtelijk akko­ord zou u kun­nen omschri­jven als een akko­ord tussen de onderne­m­ing in moeil­ijkhe­den en de schuldeis­ers. Zo’n akko­ord moet door een rechter-com­mis­saris goedgekeurd worden.

In principe moet het dossier voor een gerechtelijk akko­ord volledig zijn voor het kan wor­den inge­di­end. Als bepaalde ver­ant­wo­ord­ingsstukken ont­breken wordt de aan­vraag ver­wor­pen. Dat veran­dert: de aan­vrager kri­jgt de mogelijkheid om het dossier verder aan te vullen. Dit is een tijdelijke maa­tregel die al afloopt op 30 juni 2021 maar door de regering wel ver­lengd kan wor­den.
De vroegere ter­mi­jn van 4 maan­den om een ver­slaggev­er een onder­zoek te lat­en uitvo­eren wordt eve­neens tijdelijk ver­lengd tot 8 maanden.

Voor­berei­dend akkoord

Hele­maal nieuw is de mogelijkheid van een voor­berei­dend akko­ord, ook wel bek­end onder de Engelse term “pre-pack­aged insol­ven­cy” of sim­pel­weg “pre-pack”. In de Angel­sak­sis­che zak­en­wereld wordt deze term gebruikt voor geheime faillissementsregelingen.

Wat betekent dit in het Bel­gis­che recht?
We kun­nen het omschri­jven als een min­nelijk akko­ord of buiten­gerechtelijke voor­berei­d­ing van een reor­gan­isatieplan. Het akko­ord met de schuldeis­er komt tot stand zon­der een opschort­ing van de mid­de­len van tenu­itvo­er­leg­ging. Maar er is wel van in het begin een gerechts­man­dataris betrokken zodat het akko­ord snel kan lei­den tot de homolo­gatie van het her­stelplan.
Met dit voor­berei­dend (en ook geheim) akko­ord ver­mi­jdt men een belan­grijk nadeel van het gewone gerechtelijke akko­ord: de rep­u­tati­eschade. Immers, bij een gerechtelijk akko­ord start de pro­ce­dure meteen met de pub­li­catie ervan in het Bel­gisch Staats­blad. Met een pre-pack valt de bek­end­mak­ing van het feit dat de onderne­m­ing moeil­ijkhe­den ondervin­dt, gelijk met de bek­end­mak­ing van het reor­gan­isatieplan (dat op dat moment dan nog wel moet geho­molo­geerd wor­den door de recht­bank).
Tegelijk­er­ti­jd kan men ‑mits er een akko­ord is- de peri­ode van opschort­ing kort houden wat dan ook weer een posi­tieve invloed heeft op de werk­last van de ondernemingsrechtbanken.

Er is, net als voor de pro­ce­dure voor een gerechtelijk akko­ord, vereist dat de con­tin­uïteit van de onderne­m­ing “onmid­del­lijk of op ter­mi­jn” bedreigd is. Dat betekent dat de schulde­naar eigen­lijk vrij snel van deze pre-pack pro­ce­dure kan over­schake­len naar het gerechtelijk akko­ord (met als voor­naam­ste gevolg de opschort­ing van de vorderin­gen). Daarom wordt er, naast de gerechts­man­dataris ook een gedelegeerd rechter aangewezen.

Als het reor­gan­isatieplan waarschi­jn­lijk goedgekeurd zal wor­den (er hoeft dus nog geen akko­ord te zijn), dan kan de voorzit­ter het plan voor­leggen aan de recht­bank die dan de pro­ce­dure tot gerechtelijke reor­gan­isatie door een col­lec­tief akko­ord open verk­laard door de recht­bank en het dan ook snel kan afw­erken.
Noteer dat ook deze maa­tregel tijdelijk is … op 30 juni 2021 zou de wet­gev­ing al ophouden te bestaan. De regering kan de maa­tregel ver­len­gen (wat erg waarschi­jn­lijk is). Maar vele adviseurs hopen dat de pre-pack ook defin­i­tief zal opgenomen wor­den in de Bel­gis­che wetgeving.