Elektronische facturatie tussen bedrijven wordt verplicht vanaf 2026

Terug naar het overzicht

12 oktober 2023

Elek­tro­n­is­che fac­turatie tussen bedri­jven wordt ver­plicht vanaf 2026

Eind sep­tem­ber 2023 bereik­te min­is­ter van Finan­ciën Vin­cent Van Peteghem in de min­is­ter­raad een akko­ord over de ver­plichte invo­er­ing van dig­i­tale fac­turatie (e‑invoicing) tussen onderne­min­gen vanaf 1 jan­u­ari 2026. Er wordt een ruime over­gang­ster­mi­jn voorzien, zodat elke belast­ing­plichtige de kans kri­jgt om zich aan te passen aan deze nieuwe werkwijze.

De stap naar dig­i­tale fac­turatie is van belang om de btw-kloof (dit is het ver­schil tussen wat de over­heid moet ont­van­gen aan btw-inkom­sten en wat de over­heid daad­w­erke­lijk ont­vangt), te verkleinen en in te zetten voor admin­is­tratieve vereenvoudiging.

Elek­tro­n­is­che fac­turatie wordt de norm

Deze ver­plicht­ing bestaat al voor fac­turen die wor­den uit­gereikt aan de over­heid. Vanaf 1 jan­u­ari 2026 zal dit dus ook de norm wor­den in trans­ac­ties tussen belast­ing­plichtige ondernemingen.

Con­creet zult u als bedri­jf gebruik moeten mak­en van gestruc­tureerde elek­tro­n­is­che fac­turen (GEF’s) die ver­stu­urd wor­den via het Pep­pol-netwerk. GEF’s zijn dig­i­tale bestanden in XML-for­maat (Exten­si­ble Markup Lan­guage) die opge­bouwd zijn vol­gens een uni­verse­le struc­tu­ur, de Uni­ver­sal Busi­ness Lan­guage of UBL. Die opbouw zorgt ervoor dat soft­warepakket­ten wereld­wi­jd elek­tro­n­is­che fac­turen volau­toma­tisch kun­nen inlezen en verwerken.

De voorde­len van elek­tro­n­is­che facturatie

Dankz­ij elek­tro­n­is­che fac­turatie kun­nen processen aanzien­lijk geau­toma­tiseerd wor­den. Dit zorgt voor tijdswinst en admin­is­tratieve vereen­voudig­ing voor uw bedri­jf en uw fis­caal adviseur.

Voor de over­heid is elek­tro­n­is­che fac­turatie een sterk wapen in de stri­jd tegen btw-fraude. Het nieuwe vooron­twerp van min­is­ter Van Peteghem kadert in het regeer­akko­ord van de fed­erale regering, waar­bij het verkleinen van de btw-kloof een van de aan­dacht­spun­ten is.

Extra advies vereist

Vooraleer het wet­son­twerp over elek­tro­n­isch fac­tur­eren gestemd kan wor­den, moeten eerst nog de Raad van State, de Hoge Raad voor de Zelf­s­tandi­gen en de KMO, Agrofront en ITAA hun advies geven.