Een algemene onkostenvergoeding als bedrijfsleider: de spelregels in een notendop

Terug naar het overzicht

12 augustus 2023

Een algemene onkosten­ver­goed­ing als bedri­jf­slei­der: de spel­regels in een notendop

Als bedri­jf­slei­der van een ven­nootschap kunt u een aan­tal spec­i­fieke for­faitaire onkosten­ver­goedin­gen uit uw ven­nootschap opne­men. Denk bijvoor­beeld aan kilo­me­ter­ver­goedin­gen en dag- en reisver­goedin­gen. Daar­naast kunt u zichzelf ook een algemene for­faitaire onkosten­ver­goed­ing lat­en toeken­nen. Hoe pakt u dit cor­rect aan?

Algemene onkosten­ver­goed­ing: fis­cale regels

Voor een algemene onkosten­ver­goed­ing gelden dezelfde fis­cale regels als voor spec­i­fieke onkosten­ver­goedin­gen. In principe zijn deze ver­goedin­gen for­faitaire terug­be­talin­gen van kosten eigen aan uw ven­nootschap, waar­door ze belast­ingvrij zijn. Voor uw ven­nootschap zijn ze aftrek­baar, behalve bij niet- of beperk­te aftrek­bare kosten zoals restau­rant- of brand­stofkosten en op voor­waarde dat het bedrag ervan ver­meld wordt op uw fiche 281.20.

Akko­ord fis­cus nodig

Wet­telijk gezien mag u het bedrag van niet-ver­ant­wo­orde kosten for­faitair bepalen. Hier­voor hebt u wel een akko­ord van de fis­cus nodig. U kunt vooraf een rul­ing aan­vra­gen bij de Dienst voor Vooraf­gaande Beslissin­gen (DVB), al is deze stap niet ver­plicht. Een posi­tieve rul­ing geldt voor vijf jaar en kan des­gewenst ver­lengd worden.

Wat bij meerdere vennootschappen?

Het in reken­ing bren­gen van algemene onkosten­ver­goed­ing is mogelijk bij meerdere ven­nootschap­pen die u als bedri­jf­slei­der beheert, al kunt u uit­er­aard niet dezelfde kosten bij elk van uw ven­nootschap­pen in reken­ing brengen.

Welke kosten komen in aanmerking?

In de prak­tijk kunt u met een algemene onkosten­ver­goed­ing alle soorten kosten lat­en terug­be­tal­en die u voor uw ven­nootschap maakt en die niet op basis van bewi­jsstukken of via een spec­i­fieke ver­goed­ing terug­be­taald wer­den. Kan­toor- en communicatie‑, restau­rant- en rep­re­sen­tatiekosten zijn veelvoorkomende kosten via deze regeling.

Een spec­i­fieke thuiswerkver­goed­ing zoals die voor werkne­mers van toepass­ing is, is voor een bedri­jf­slei­der geen optie. De kosten van een thuiskan­toor kunt u echter wel lat­en terug­be­tal­en via een algemene onkosten­ver­goed­ing. Zo aan­vaardt de fis­cus onder meer de for­faitaire terug­be­tal­ing van het inricht­en, onder­houden en gebruiken van een kan­toor, kosten voor ver­warm­ing, elek­triciteit, water en verzekeringen.

Bij secundaire autokosten ? ofwel kosten die niet gedekt wor­den door een kilo­me­ter­ver­goed­ing ? gaat het om kosten voor bijvoor­beeld part­keertick­ets, car­wash, taxi en tol­gelden. Goed om weten is dat deze terug­be­tal­ing ook geldt voor privé gemaak­te kosten voor een wagen van uw vennootschap.

Bereken­ing kostenvergoeding

Het spreekt voor zich dat de elke gemaak­te kosten schriftelijk moet kun­nen ver­ant­wo­or­den. Dat doet u door gedurende een bepaalde peri­ode ? bijvoor­beeld drie maan­den ? via bewi­jsstukken bij te houden welke kosten u privé hebt gedra­gen voor uw ven­nootschap. Aan het einde van die peri­ode telt u alle gemaak­te kosten op en berekent u een gemid­delde per maand, dat u een jaar lang als basis gebruikt om een for­faitaire kosten­ver­goed­ing te lat­en betalen.