Draait de nieuwe bestuurder mee op voor fouten van voorgangers?

Terug naar het overzicht

05 juli 2021

Draait de nieuwe bestu­ur­der mee op voor fouten van voorgangers?

U aan­vaardt een bestu­urs­man­daat in een ven­nootschap met een mooi verleden. Althans, dat dacht u want na korte tijd vallen de spreek­wo­ordelijke lijken uit de kast. Of sterk­er nog: u wordt bin­nenge­haald als de man of vrouw die de onderne­m­ing weer op het goede spoor zal zetten. Loopt u niet het risi­co uitein­delijk mee op te draaien voor de fouten en schulden uit het verleden?

Bestu­ur­der­saansprake­lijkheid is meestal persoonlijk

In principe zal de aansprake­lijkheid van een bestu­ur­der pas in het gedrang komen als hij zelf een fout heeft gemaakt. De klager’ zal met andere woor­den moeten aan­to­nen dat de bestu­ur­der tij­dens zijn man­daat gehan­deld heeft in stri­jd met een wet of de statuten, of dat de bestu­ur­der inbreuken heeft gepleegd tegen de algemene zorgvuldighei­d­splicht.

Als dat bewi­js geleverd wordt, dan is de bestu­ur­der die de fout, inbreuk, … heeft gepleegd ook effec­tief aansprake­lijk. Maar niet de andere bestuurders.

Het bestu­ur­sor­gaan vormt een college

Dat laat­ste moet wel wat gen­u­anceerd wor­den: als het bestu­ur­sor­gaan een col­lege vormt (wat bijvoor­beeld het geval is in NV’s), dan is de aansprake­lijkheid voor fouten een zoge­naamde hoofdelijke aansprake­lijkheid. In dat geval zal de ene bestu­ur­der wel opdraaien voor de fouten van de andere, zelfs als die eerste slechts een bijkomende rol heeft of de titel slechts pro for­ma draagt.
Sterk­er nog: als een lid van het bestu­ur­sor­gaan een bepal­ing van het Wet­boek van ven­nootschap­pen en verenigin­gen (WVV) heeft overtre­den of als dat lid een inbreuk heeft gepleegd op de statuten van de rechtsper­soon, dan zijn alle leden automa­tisch hoofdelijk aansprake­lijk zow­el tegen­over de ven­nootschap zelf, als tegen­over der­den die schade hebben geleden.

Het tijd­saspect

Maar wat als uw man­daat nog niet ges­tart was of omge­keerd al gestopt was op het ogen­blik van de inbreuk of de overtred­ing?
Het staat vast dat u als bestu­ur­der niet aansprake­lijk kan zijn voor fouten die wer­den begaan vóór u uw man­daat startte. Net zomin als u kan aange­spro­ken wor­den voor schade die ontstaat door inbreuken gepleegd na uw man­daat.
U kan dus enkel aansprake­lijk gesteld wor­den voor fouten (begaan door uzelf of in som­mige gevallen door andere leden van het bestu­ur­sor­gaan) vanaf het moment van uw benoem­ing en tot de stopzetting van uw man­daat (bv. in geval van ontslag).

Maar opgelet: stilzit­ten kan ook een inbreuk zijn. Als u vast­stelt dat in de peri­ode vóór uw man­daat inbreuken wer­den begaan, en deze nog steeds lopen, dan kan u door stil te zit­ten ook in de fout gaan en zodoende toch aansprake­lijk wor­den voor die fout.
Een bestu­ur­der die niet betrokken was bij een fout en die fout ook meldt aan de andere leden van het bestu­ur­sor­gaan ontsnapt aan de hoofdelijke aansprake­lijkheid.
Het is dus belan­grijk dat u gesprekken aan­knoopt met de andere bestu­ur­ders over wat er vol­gens u fout gaat of ging. Als er ver­schil­lende opinies bli­jven bestaan, dan is het belan­grijk om dit in de notulen van de ver­gader­ing te lat­en noteren en in extrem­is uw man­daat ook weer neer te leggen.

Objec­tieve hoofdelijke aansprakelijkheid

Er zijn enkele sit­u­aties waar­bij de klager geen indi­vidu­ele fout moet aan­to­nen om de aansprake­lijkheid van de bestu­ur­der in te roepen. Die klager is dan de fis­cus of de RSZ.
Het gaat om de vol­gende situaties:

de her­haalde niet-betal­ing van bedri­jfsvoorheff­ing en/​of BTW;

de niet-betal­ing van RSZ-schulden als de betrokken bestu­ur­der in de 5 vooraf­gaande jaren tweemaal betrokken was bij een fail­lisse­ment of ver­ef­fen­ing met RSZ-schulden.

In die twee gevallen maakt het niet uit of u van ver of van dicht­bij betrokken was: u draait mee op voor de schade.

Ten slotte is er nog artikel XX-227 van het Wet­boek van Economisch Recht (WER). Die bepal­ing voorzi­et sinds 1 mei 2018 een aansprake­lijkheid voor bestu­ur­ders in geval van wrong­ful trad­ing’ (het ken­nelijk onre­delijk verderzetten van een ver­lies­la­tende activiteit). Ook dat is een bepal­ing die u in de gat­en moet houden als de ven­nootschap u bin­nen­haalt als crisismanager.