Digitale algemene vergaderingen: een nieuw tijdperk

Terug naar het overzicht

03 mei 2021

Dig­i­tale algemene ver­gaderin­gen: een nieuw tijdperk

In 2020, bij het uit­breken van de pan­demie, ver­leende de toen­ma­lige min­is­ter van Justi­tie via nood­maa­trege­len de mogelijkheid om enerz­i­jds algemene ver­gaderin­gen een­voudig uit te stellen, en anderz­i­jds de ver­gaderin­gen op afs­tand te lat­en door­gaan. Eind decem­ber 2020 werd een ste­viger wet­telijk kad­er gecreëerd voor dig­i­tale algemene ver­gaderin­gen. De pan­demie is nu geen reden meer voor uitstel.

Ruimere bevoegdheid voor de raad van bestuur

De wijzig­ing die eind decem­ber 2020 werd doorgevo­erd heeft vooral tot gevolg dat de raad van bestu­ur kan bepalen op welke wijze de algemene ver­gader­ing moet door­gaan. Tot in 2020 moest de mogelijkheid om “op afs­tand” deel te nemen aan de algemene ver­gader­ing uit­drukke­lijk in de statuten voorzien zijn. Dat hoeft niet meer in 2021. Ook als de statuten het niet uit­drukke­lijk voorzien kan een algemene ver­gader­ing met deel­name op afs­tand (of een dig­i­tale algemene ver­gader­ing) geor­gan­iseerd worden.

De besliss­ing om het op die manier te organ­is­eren, ligt bij het bestu­ur­sor­gaan. Het bestu­ur moet de aan­deel­houd­ers vooraf­gaand de mogelijkheid geven om op afs­tand deel te nemen aan de ver­gader­ing. Als er dan effec­tief op die manier ver­gaderd wordt, dan wor­den de deel­ne­mers geacht aan­wezig te zijn op de plaats waar de algemene ver­gader­ing wordt gehouden.

Het is wel belan­grijk dat de onderne­m­ing de iden­titeit van die deel­ne­mer kan ver­i­fiëren. Op die manier weet het stem­bu­reau ook welke bevoegdhe­den de betrokken deel­ne­mer heeft (bijvoor­beeld meer­voudig stemrecht).

Het elek­tro­n­isch communicatiemiddel

De wet legt ook enkele eisen op, op het vlak van het com­mu­ni­catiemid­del.
Uit­er­aard moet de tool de deel­ne­mers toe­lat­en de besprekin­gen te vol­gen. Maar ze moeten ook actief aan de beraad­slagin­gen kun­nen deel­ne­men en vra­gen stellen.
Die tech­nis­che eisen hoeven nog niet meteen. Om onderne­min­gen de kans te bieden zich aan te passen mag tot 30 juni 2021 de algemene ver­gader­ing toch dig­i­taal gehouden wor­den, zelfs als ze niet aan deze vereis­ten vol­doet. Het bestu­ur­sor­gaan moet in de oproeping tot de algemene ver­gader­ing dan wel ver­ant­wo­or­den waarom de ven­nootschap niet over een dergelijk elek­tro­n­isch com­mu­ni­catiemid­del beschikt. Dit lijkt echter met de tools die van­daag de dag wor­den aange­bo­den door gespe­cialiseerde onderne­min­gen niet zo evi­dent om aan te tonen.

Als het bestu­ur­sor­gaan de aan­deel­houd­ers uitn­odigt, moet ze meteen ook de pro­ce­dure beschri­jven die gevol­gd moet wor­den om op afs­tand te kun­nen deel­ne­men. Dat moet duidelijk en nauwkeurig gebeuren. Met andere woor­den: het bestu­ur­sor­gaan moet ver­mi­j­den dat aan­deel­houd­ers uit­ges­loten ger­ak­en louter omdat de tool te ingewikkeld zou zijn.

Er kan uit­er­aard ook het één en ander mis­gaan tij­dens zo’n online ver­gader­ing. Dat moet dan geno­tuleerd worden.

Quid het “bureau”: fysieke aan­wezigheid vereist

De leden van het bureau (in de prak­tijk de bestu­ur­ders en medew­erk­ers die voor het goede ver­loop van de ver­gader­ing moeten zor­gen) mogen niet via elek­tro­n­is­che weg deel­ne­men aan de algemene ver­gader­ing. Zij moeten notuleren en de wet­gev­er meent dat dit een effec­tieve fysieke aan­wezigheid vereist.
Het bestu­ur­sor­gaan zelf en eventueel de com­mis­saris, mogen wel op afs­tand deelnemen.

Schriftelijk is ook nog mogelijk

Om fysieke samenkom­sten te ver­mi­j­den, is er nog een andere meth­ode voor de algemene ver­gader­ing, nl. de schriftelijke algemene ver­gader­ing.
Dit is niet te ver­war­ren met de dig­i­tale algemene ver­gader­ing omdat bij een “schriftelijke ver­gader­ing” er eigen­lijk geen discussie/​overleg mogelijk is. De schriftelijke ver­gader­ing is eigen­lijk beperkt tot het unaniem aan­vaar­den van de notulen van de algemene ver­gader­ing.
De schriftelijke ver­gader­ing was voorheen ook al mogelijk voor BV’s, CV’s en NV’s. Maar nieuw is dat deze meth­ode nu ook mogelijk is voor VZW’s.

Een nieuw tijdperk

De dig­i­tale algemene ver­gader­ing is zon­der twi­jfel één van de domeinen waar de pan­demie een stroomver­snelling veroorza­akt heeft in een tot dusver trage dig­i­tale ontwik­kel­ing. Van het ene moment op het andere was er een wet­telijk kad­er om de algemene ver­gaderin­gen dig­i­taal te lat­en ver­lopen, met niet teveel for­mal­isme voor kleinere ven­nootschap­pen. Wellicht zal deze dig­i­talis­er­ing ook tot gevolg hebben dat aan­deel­houd­ers sneller en actiev­er deel­ne­men aan ver­gaderin­gen. 2021 wordt in dat opzicht een mooie test.