De consumptiecheque wordt een coronapremie

Terug naar het overzicht

13 september 2021

De con­sump­tiecheque wordt een coronapremie

Mid­den 2020 pak­te de regering uit met de con­sump­tiecheque. De werkgev­er mocht zijn per­son­eel een bonus geven, vrij van belastin­gen en sociale zek­er­heid, tot max­i­mum 300 euro. Een jaar lat­er komt er een heruit­gave van deze bonus (nu heet die ‘coro­n­apremie’), maar ook aan de con­sump­tiecheque wordt noodged­won­gen nog wat gesleuteld.

Con­sump­tiecheques van 300 euro

Vanu­it het idee dat we het erg­ste achter de rug had­den, besliste de regering mid­den 2020 dat werkgev­ers con­sump­tiecheques mocht­en toeken­nen aan hun werkne­mers. Het max­i­mumbedrag bedroeg 300 euro. De cheques waren niet onder­wor­pen aan per­so­n­en­be­last­ing, noch aan de sociale zek­er­heid, en waren aftrek­baar voor de werkgever.

De belan­grijk­ste voorwaarden:

De cheque komt niet ter ver­vang­ing of omzetting van loon, pre­mies, of enig ander voordeel, al dan niet aan socialezek­er­hei­ds­bi­j­dra­gen onderworpen.

De hoog­ste nom­i­nale waarde van de papieren con­sump­tiecheque is 10 euro per cheque en het absolute max­i­mum is 300 euro. Als dit absolute max­i­mum over­schre­den wordt, gaat gun­st­s­telsel­het volledig ver­loren (en dus niet alleen voor het over­schri­j­dende gedeelte).

De cheque is op naam van de werknemer.

De belan­grijk­ste rem op de con­sump­tiecheque was wellicht de beste­d­ing ervan. De onderliggende bedoel­ing was immers om die sec­toren te ste­unen die het erg­ste gele­den had­den onder de eerste coro­n­agolf. Het kwam er grosso modo op neer dat de cheques enkel gebruikt mocht­en wor­den in de hore­ca­sec­tor, de kleinhandelszaken-kmo’s die door coro­na moesten sluiten (zoals boeken­winkels, kap­pers of schoonhei­dssa­lons), de cul­turele sec­tor en de (erk­ende) sportverenigingen.

De cheques moesten uit­gegeven wor­den vóór 1 jan­u­ari 2021, behalve de cheques die uit­gereikt wer­den aan werkne­mers uit de zorg­sec­tor, waar de dead­line 30 juni 2021 was.

Aan­vanke­lijk waren de cheques slechts geldig tot 7 juni 2021 (met name 1 jaar nadat de hore­ca na de lock­down van maart 2020 weer open mocht). Maar omdat de hore­ca in het najaar weer snel de deuren moest sluiten, werd de geldigheid van de con­sump­tiecheques alge­meen ver­lengd tot 31 decem­ber 2021. Maar ook aan die datum werd eind juli 2021 nog even gesleuteld !

Coro­n­apremie met con­sump­tiecheques van 500 euro

In juli 2021 her­haalde de regering haar oefen­ing, dit keer met de zoge­naamde coro­n­apremie. In feite gaat het opnieuw om de mogelijkheid om con­sump­tiecheques uit te geven aan het per­son­eel, maar dan voor max­i­mum 500 euro. Er zijn dus veel gelijkenis­sen, maar er zijn ook enkele markante verschillen.

Een eerste gelijke­nis is alvast dat de werkgev­er de pre­mie mág toeken­nen, maar dat hij daar­toe niet ver­plicht is. De besliss­ing wordt genomen het­z­ij op sec­to­rieel vlak, het­z­ij op het vlak van de indi­vidu­ele onderne­m­ing zelf.

Net als de eerste reeks con­sump­tiecheques vallen de nieuwe con­sump­tiecheques niet onder het loon­be­grip (wat inhoudt dat ze niet meetellen voor bijvoor­beeld een ontslagvergoeding).

Een eerste belan­grijk ver­schil met de ‘oude’ con­sump­tiecheques is de werkgev­ers­bi­j­drage van 16,5%: voor de werkne­mer zijn de cheques nog steeds belast­ingvrij en vrij van sociale zek­er­heid, maar de werkgev­er is wel een bij­zon­dere werkgev­ers­bi­j­drage op ver­schuldigd van 16,5%. Zow­el de pre­mie, als de bij­drage vor­men een aftrek­bare kost voor de werkgever.

Een tweede opval­lende toevoeg­ing ten aanzien van de vroegere con­sump­tiecheques is dat de werkgev­er de cheques mag uit­geven als de onderne­m­ing ‘goede resul­tat­en’ behaalde tij­dens de cri­sis. Wat ‘goede resul­tat­en’ zijn, wordt ner­gens ver­duidelijkt. Een onderne­mer die door de coro­nacri­sis een negatief resul­taat boek­te, mag geen bonus toeken­nen aan het per­son­eel dat zich ondanks alles 200% heeft ingezet ? Een open vraag.

De pre­mie van 500 euro moet uit­gegeven wor­den in de vorm van con­sump­tiecheques. Die moeten, als ze op papi­er zijn: a) op naam zijn, en b) de geldighei­ds­du­ur ver­melden. Per stuk mogen ze ook niet meer waard zijn dan 10 euro. Gelukkig bieden de uit­gev­ers de cheques ook in elek­tro­n­is­che vorm aan, waar­door deze beperkin­gen wegvallen.

De peri­ode waarin u als werkgev­er een coro­n­apremie mag toeken­nen, loopt van 1 augus­tus 2021 tot 31 decem­ber 2021. Het valt daarom te verwacht­en dat nogal wat werkgev­ers pas tegen het einde van het jaar, als ze een zicht hebben op de cijfers, zullen beslis­sen wat ze gaan doen.

De nieuwe con­sump­tiecheques bli­jven geldig tot 31 decem­ber 2022. Ze mogen net als de oude con­sump­tiecheques maar gespendeerd wor­den in inrichtin­gen die bij­zon­der te lij­den had­den onder de coro­nacri­sis. Maar die lijst wordt wel wat uit­ge­breid, onder meer door het weg­vallen van de kmo-voor­waarde voor de klein­han­del. In de prak­tijk kun­nen nu zowat alle winke­liers, hore­caza­k­en, con­tact­beroepen, cul­turele instellin­gen en sportv­erenigin­gen de cheques aan­vaar­den als zij dat wensen. Want deze inrichtin­gen zijn niet ver­plicht om con­sump­tiecheques te aanvaarden.

En de oude cheques dan?

Zijn de oude cheques dan min­der inter­es­sant dan de nieuwe? Wel­nee bij de invo­er­ing van de coro­n­apremie wer­den de ‘betere voor­waar­den inza­ke de beste­din­gen’ (de geldighei­ds­du­ur tot 31 decem­ber 2022 en het ruimere aan­bod aan inrichtin­gen) meteen ook toeges­taan voor de oud­ere cheques: ook con­sump­tiecheques uit­gegeven in 2020 bli­jven dus geldig tot 31 decem­ber 2022.

Bedri­jf­slei­ders

Opgelet! De vri­jstelling van sociale zek­er­heid en inkom­sten­be­lastin­gen geldt enkel voor de toeken­ning van con­sump­tiecheques aan werkne­mers. Zelf­s­tandi­ge bedri­jf­slei­ders vallen niet onder dat statu­ut. Als u con­sump­tiecheques toekent aan een bedri­jf­slei­der, zal die toeken­ning als gewoon loon behan­deld worden.