Btw-nieuwigheden in 2024: wat moet je onthouden?

Terug naar het overzicht

03 januari 2024

Btw-nieuwighe­den in 2024: wat moet je onthouden?

Zoals elk jaar staan er ook in 2024 heel wat markante btw-nieuwighe­den op til. In dit artikel zetten we voor jou enkele belan­grijke veran­derin­gen op een rij.

Btw-iden­ti­fi­ca­tienum­mer: tech­nis­che aanpassingen

Op basis van een recente ontwer­p­wet wor­den diverse tech­nis­che aan­passin­gen doorgevo­erd met betrekking tot het toeken­nen van een btw-iden­ti­fi­ca­tienum­mer en de ver­plicht­ing om het btw-iden­ti­fi­ca­tienum­mer aan lever­anciers mee te delen.

Uit­brei­d­ing aan­meld­ingsplicht gemengde btw-plichtigen

Sinds 1 jan­u­ari 2023 zijn gemengde btw-plichti­gen ver­plicht om vooraf te melden als ze de btw-aftrek vol­gens het werke­lijk ver­bruik toepassen. In dergelijk geval moet in 2024 voor de eerste maal (via een inter­face op Inter­vat) infor­matie ver­schaft wor­den over hoeveel btw in aftrek werd genomen: voor 100%, 0% en vol­gens één of meerdere bij­zon­dere verhoudingsgetallen.

Sinds 1 jan­u­ari 2024 wordt deze aan­meld­ingsplicht uit­ge­breid naar gemengde btw-plichti­gen die hun recht op aftrek uitoe­fe­nen via het alge­meen ver­houd­ings­ge­tal. De meld­ing hier­van moet gebeuren via het elek­tro­n­isch for­muli­er 604A of 604B. Btw-plichti­gen die op 31 decem­ber 2023 hun recht op aftrek al uitoe­fe­nen via het alge­meen ver­houd­ings­ge­tal, moeten dat uiter­lijk op 30 juni 2024 melden.

Aan de hand van deze ver­plichte meldin­gen zullen gerichte btw-con­troles plaatsvinden.

Ver­leng­ing ver­laagd btw-tarief warmtepompen

Van 1 april 2022 tot 31 decem­ber 2023 gold een tijdelijk ver­laagd btw-tarief van 6% voor de lev­er­ing en toepass­ing van foto­voltaïsche zon­nepan­e­len, ther­mis­che of foto­voltaïsche zon­nepan­e­len en zon­neboil­ers en warmtepom­pen — met uit­sluit­ing van hybride warmtepom­pen — voor wonin­gen jonger dan 10 jaar.

Dit ver­laagd tarief van 6% wordt ver­lengd tot 31 decem­ber 2024, maar enkel voor warmtepom­pen, met uit­sluit­ing van hybride warmtepompen.

Vernieuwd gereg­istreerd kas­sasys­teem (GKS)

Tien jaar gele­den — in 2014 — werd het gereg­istreerd kas­sasys­teem (GKS) geïn­tro­duceerd in de hore­ca­sec­tor. Via een ontwer­p­wet wordt dit sys­teem grondig geac­tu­aliseerd. Het basis­principe (trans­ac­tieda­ta beveili­gen met een dig­i­tale handteken­ing in de Fis­cale Data Mod­ule) bli­jft behouden. Nieuw is dat dit niet langer met een VAT sign­ing card moet gebeuren. Ook zal er nog slechts één audit­file zijn, ongeacht de gebruik­te kassasoftware.

De belan­grijk­ste nieuwigheid is dat (detail)transactiegegevens online en in real­time doorges­tu­urd wor­den naar de btw-admin­is­tratie. Hier­door wor­den con­troles op afs­tand mogelijk.

Voor de inwerk­ingtred­ing — vol­gens de ontwer­p­wet voorzien sinds 1 jan­u­ari 2024 — geldt een over­gangsregeling tot 1 jan­u­ari 2027 wan­neer op 31 decem­ber 2023 al een cer­ti­fi­catie van het GKS werd aangevraagd of bekomen.

Hoofdelijke aansprake­lijkheid elek­tro­n­is­che interfaces

Vanaf 2024 geldt een hoofdelijke aansprake­lijkheid voor belast­ing­plichti­gen die via elek­tro­n­is­che inter­faces lev­erin­gen van goed­eren faciliteren. Deze hoofdelijke aansprake­lijkheid komt in beeld in sit­u­aties waarin deze lev­erin­gen niet onder de dekking vallen van artikel 13bis van het Wet­boek. Elek­tro­n­is­che inter­faces wor­den onder de vol­gende omstandighe­den als koper/​verkoper wor­den beschouwd:

wan­neer een niet-EU-lever­anci­er via het plat­form goed­eren lev­ert in de EU, of

wan­neer goed­eren met een waarde lager dan 150 EUR wor­den ingevoerd.

Deze nieuwe vorm van hoofdelijke aansprake­lijkheid is niet van toepass­ing wan­neer de belast­ing­plichtige te goed­er trouw is en geen fout heeft begaan of nalatig is geweest.