BTW: 6% op alle restaurant- en cateringdiensten

Terug naar het overzicht

04 juni 2021

BTW: 6% op alle restau­rant- en cateringdiensten

Eén van de maa­trege­len die de fed­erale regering nam om onderne­min­gen een ste­un in de rug te geven bij de herop­start na covid-19 is het tijdelijk ver­laagde btw-tarief van 6% voor restau­rant- en cater­ing­di­en­sten. En die maa­tregel gaat verder dan u zou denken.

Tijdelijke tariefver­lag­ing

De tariefver­lag­ing werd ingevoegd door een konin­klijk besluit van 27 april 2021, gepub­liceerd in het Staats­blad van 30 april 2021. Dit konin­klijk besluit is heel bondig en duidelijk: “In afwijk­ing van artikel 1, [d.i. het nor­maal tarief van 21%] wor­den restau­rant- en cater­ing­di­en­sten aan het ver­laagd tarief van 6 pct. onder­wor­pen van 8 mei 2021 tot en met 30 sep­tem­ber 2021”.

Wat valt er nu alle­maal onder die tariefver­lag­ing? Er zijn drie grote groepen:

1. Het ver­schaf­fen van spi­jzen in restau­rants en cafés voor het ver­bruik ter plaatse: deze waren onder­wor­pen aan het tarief van 12% en gaan nu dus naar 6%.
2. Het ver­schaf­fen van dranken in restau­rants en cafés voor het ver­bruik ter plaatse. Deze dien­sten waren nog steeds onder­wor­pen aan het gewone tarief van 21%, maar ook die gaan nu naar 6%. De tariefver­lag­ing geldt trouwens uit­drukke­lijk ook voor alco­hol­houdende dranken, maar steeds voor ver­bruik ter plaatse.
3. Het gelijk­ti­jdig ver­schaf­fen in uitvo­er­ing van één dienst, van zow­el spi­jzen als dranken voor het ver­bruik ter plaatse. Tot nog toe moest de restau­ran­thoud­er 12% toepassen op het eten en 21% op de drank… dat hoeft nu dus tijdelijk niet meer. Het wordt voor alle­bei 6%.

Het gaat dus duidelijk om dien­st­presta­ties en niet om de lev­er­ing van etenswaren en dranken. Die laat­ste valt niet onder deze tijdelijke maa­tregel. Qua tarief is er echter niet zo veel ver­schil tussen de twee. In de meeste gevallen is de lev­er­ing van voed­ing ook onder­wor­pen aan het tarief van 6% (met uit­zon­der­ing van bepaalde vis, schaal‑, schelp- en weekdieren zoals kavi­aar en zeekreeften). En ook lev­er­ing van dranken is meestal onder­wor­pen aan het tarief van 6% met uit­zon­der­ing van alco­holis­che dranken.
Maar toch moet u het onder­scheid goed mak­en als u zow­el lev­erin­gen doet als dien­sten presteert omdat u ze in uw BTW-boekhoud­ing en BTW-aangifte apart moet aangeven.

De benam­ing van de dienst of de dien­stver­len­er is niet van belang. Een greep uit het aanbod:

fast­food en zelfbedieningsrestaurants;

restau­rants in the­aters (clubs …), musea en winkelcentra;

kan­tines en bedrijfsmesses;

hotels of gas­tenkamers met half- of volpension;

cafe­tari­a’s, cafés, bars, brasserieën, her­ber­gen, theesa­lons en discotheken.

Maar ook:

foodtrucks, snack­ba­rauto’s;

trai­teurs, bakker­i­jen met verbruikssalon;

tijdelijke stands voor verkoop of con­sump­tie tij­dens een fes­ti­val, op een markt, een beurs.

De spe­ciallekes’

Bor­rel­hap­jes en ver­snaperin­gen voor het ver­bruik ter plaatse (denk aan een pak­je chips, een ijs­je, voorver­pak­te kaas- of salami­blok­jes) komen in aan­merk­ing voor het ver­laagd tarief van 6%. Na 30 sep­tem­ber 2021 zal het tarief 12% bedragen.

Ook het ver­schaf­fen van (lichte) maalti­j­den (bor­d­je tapas, een lasagne, een croque uit het vuist­je, een brood­je, een salade) kun­nen tijdelijk geni­eten van het ver­laagd tarief, steeds op voor­waarde dat ze ter plaatse wor­den verbruikt.

Het ver­schaf­fen door begrafenison­derne­mers van spi­jzen of dranken om ter plaatse te wor­den ver­bruikt, kan tijdelijk aan 6%.

Het ver­schaf­fen van een ont­bi­jt in het kad­er van gemeubeld logies aan de gas­ten, kan inte­graal het ver­laagd tarief van 6% geni­eten. Het ver­schaf­fen van spi­jzen en dranken door een hotel­houd­er aan zijn gas­ten op hun kamer wordt aange­merkt als een restau­rant­di­enst en is daarom onder­wor­pen aan het tarief van 12%. Maar dankz­ij deze tijdelijk maa­tregel is het tarief van 8 mei tot 30 sep­tem­ber 2021 dus 6%.

Het gereg­istreerd kassasysteem

Door het ver­laagd btw-tarief van 6% voor de restau­rant- en cater­ing­di­en­sten is een aan­pass­ing nodig van de pro­gram­matie van het gereg­istreerd kas­sasys­teem. Bij de her­pro­gram­matie moeten de alge­meen gebruik­te codes ( A’ voor 21%, B’ voor 12%, C’ voor 6% en D’ voor 0%), niet aangepast wor­den. Enkel de verdel­ing van de lev­erin­gen van goed­eren en van de ver­strek­te dien­sten over de ver­schil­lende tarieven moet aangepast worden.

Als dat niet onmid­del­lijk gebeurt, dan is dit nog geen prob­leem: de admin­is­tratie laat toe om in afwacht­ing van de her­pro­gram­matie het bedrag van de ver­schuldigde btw achter­af te herrekenen.

Het tarief van 12% dat gebruike­lijk is en dus op alle rekenin­gen en ont­vangst­be­wi­jzen ver­meld wordt mag manueel wor­den aangepast door de ver­meld­ing 12%’ te doorstrepen en te ver­van­gen door 6%’. De admin­is­tratie meldt nog dat, ver­mits het slechts om een tijdelijke maa­tregel gaat, het niet nodig is nieuwe ont­vangst­be­wi­js­boek­jes te bestellen met een nieuw vak­je voor het tarief van 6%.