Belangrijke BTW-coronamaatregelen

Terug naar het overzicht

05 mei 2021

Belan­grijke BTW-coronamaatregelen

In het Bel­gisch Staats­blad van 31 maart ll. zijn drie belan­grijke BTW-maa­trege­len ver­sch­enen die onderne­mers enige finan­ciële adem­ruimte kun­nen geven. De wijzigin­gen hebben betrekking op het decem­ber­voorschot, de terug­gave­drem­pel en de pro­por­tionele geld­boete bij niet-tijdi­ge betaling.

Afschaffing van de betal­ing van voorschotten

Tot nog toe moest u als BTW-plichtige in decem­ber een voorschot betal­en op de BTW die u in principe pas in jan­u­ari zou moeten betal­en. Een puur bud­get­taire oper­atie om belastinginkom­sten een jaart­je eerder te kun­nen inschri­jven. Voor kwartaalaangev­ers ging het om de BTW op de han­delin­gen ver­richt in de peri­ode 1 okto­ber tot 20 decem­ber, voor maan­daangev­ers ging het om de peri­ode 1 decem­ber tot 20 decem­ber.
In 2020 was het ook al een keer gebeurd bij wijze van admin­is­tratieve tol­er­antie maar dit keer is het inte­graal en defin­i­tief: het decem­ber­voorschot wordt afgeschaft.

Min­i­mumbedra­gen voor teruggaaf

De tweede belan­grijke maa­tregel betre­ft de drem­pelbedra­gen om terug­gave van BTW te kun­nen vra­gen. Als uit uw aangifte blijkt dat u een BTW-tegoed heeft, dan wordt dat bedrag in principe naar het vol­gende aangifteti­jd­vak overge­dra­gen. U heeft recht op terug­gaaf, maar enkel op uit­drukke­lijk ver­zoek. Het BTW-tegoed is maar opvraag­baar als het een min­i­mumbedrag bereikt. Die min­i­ma wor­den naar bene­den getrokken.

De nieuwe drem­pelbedra­gen zijn:

50 euro als om terug­gaaf wordt ver­zocht in de peri­odieke aangifte die betrekking heeft op het laat­ste aangifteti­jd­vak van het kalen­der­jaar (i.p.v. 245 euro);

400 euro als om terug­gaaf wordt ver­zocht in de peri­odieke aangifte met betrekking tot elk van de eerste drie kalen­derk­wartal­en door een kwartaalaangev­er (i.p.v. 615 euro);

400 euro als om terug­gaaf wordt ver­zocht in de laat­ste peri­odieke maan­daangifte van een kalen­derk­wartaal door een maan­daangev­er (i.p.v. 1.485 euro);

50 euro als om terug­gaaf wordt ver­zocht in de peri­odieke maan­daangifte door een maan­daangev­er die over een ver­gun­ning beschikt voor maan­delijkse terug­gaven (i.p.v. 245 euro);

50 euro als om terug­gaaf wordt ver­zocht in de peri­odieke maan­daangifte die valt bin­nen de vier­en­twintig maan­den van de datum van aan­vang van economis­che activiteit door de maan­daangev­er-starter (i.p.v. 245 euro).

Deze wijzig­ing trad al in werk­ing op 1 april 2021 zodat kwartaalaangev­ers met betrekking tot het eerste kwartaal van 2021 en maan­daangev­ers met betrekking tot de laat­ste maand van dat kwartaal, al kun­nen geni­eten van de ver­laagde drempelwaarden.

Deze maa­tregel is geen tijdelijke maa­tregel … maar u mag er zich wel aan verwacht­en dat als de economie her­vat, de drem­pels ook weer omhoog zullen gaan.

Lagere pro­por­tionele boetes

Momenteel is er een boete ver­schuldigd van 15% in geval van “niet betal­ing en niet-tijdi­ge betal­ing van de belast­ing waar­van de opeis­baarheid blijkt uit de inge­di­ende peri­odieke aangifte” als de BTW-hoofd­con­troleur een bericht heeft ges­tu­urd.
Die boete ver­laagt naar 10% maar dat is slechts een tijdelijke maa­tregel, nl. op de belast­ing ver­schuldigd van 1 april 2021 tot 30 juni 2021.